Till skillnad mot en kompaktkamera krävs det en del kunskap för att få riktigt bra bilder med en systemkamera. Visst går det att använda sig av autofokus men vill man använda systemkamerans fulla potential så gäller det att ha läst på lite innan man börjar fotografera.
Som tur är finns det en hel del kurser online för den som vill lära sig att fotografera med en systemkamera, man kan även gå en fotokurs hos någon där man får en mer personligare hjälp med det blir oftast lite dyrare.
Även om det går att använda systemkameran utan extra lins så är det väldigt vanligt att man köper till det när man inskaffar sig sin kamera för att öka kvalitén på bilderna. Ett annat viktigt redskap som är väldigt underskattat både när det kommer till kompaktkameror och systemkameror är ett stativ som man kan sätta fast kameran på. Stativet gör ökad stabilitet vilket gör att man får skarpare bilder.
Som du säkert sett finns det massor av olika knappar och reglage på en systemkamera. De vanligaste är bländaren som avgör vilket skärpdjup man vill ha i bilden. Skärpdjupet är hur skärpan går framför och bakom fokuspunkten. Det vill säga ska hela bilden vara skarp eller vill man fokusera på ett föremål och att resten ska vara suddigt. Eller vill man att hela bilden ska vara skarp?
En annan viktig funktion är slutaren som avgör hur återgivelsen av rörelser blir. En kort sluttid resulterar i frysta rörelser medan en lång slutartid framhäver rörelseskräpa.
Det finns betydligt fler funktioner att gå igenom för att få ut det bästa ur sin systemkamera men med dessa två funktionerna kommer man en riktigt bra bit på väg.