Fotografering med kompaktkamera

Canon Ixus 220hs kompaktkameraFrågan många ställer sig inför ett nytt kameraköp är huruvida en kompaktkamera kan mäta sig med en systemkamera. Faktum är att kompaktkamerorna har utvecklats enormt mycket de fem senaste åren vilket gjort att de tagit ikapp på systemkamerorna.

Eftersom en kompaktkamera väldigt sällan har utbytbar lins gör att den inte kan anpassas lika flexibelt som en systemkamera, dock så är den stora fördelen med en kompaktkamera att den har autofokus vilket gör att man snabbt och enkelt kan ta en bild utan att behöva ha någon större kunskap om fotografering. Kameran är även utrustad med optisk zoom vilket gör att man snabbt och enkelt kan zooma in på objekt på längre avstånd.

Som du ser så är en kompaktkamera utrustad för att vara så enkel som möjligt att använda, till ett väldigt prisvärt pris. En kompaktkamera kostar runt 800-2000 kr beroende på vilka egenskaper man letar efter. Jämför man det med en systemkamera så går de minst på 5000 och uppåt.

Men även om kameran ska vara lätt att använda så finns det en del finesser som man kan använda för att få bättre bilder i form av till exempel ”Red eye control” som autokorrigerar bort röda ögon. Det finns även de kamerorna som har videoinspelning vilket är perfekt för semestern. Man kan även köpa till vattentäta fodral till sin kompaktkamera vilket möjliggör att kunna ta bilder under vattnet, det är perfekt för den som är dykintresserad. Dock bör man läsa på lite om just undervattensfotografering eftersom det skiljer sig en aning från traditionell fotografering.